On-line program pro seniory na prosinec

On-line program pro seniory na prosinec bude opět umístěn do on-line prostředí platformy ZOOM.

Doufáme, že Vám tento program zpříjemní předvánoční čas a pomůže se na něj i příjemně naladit. Užijte si ho..

Struktura programu na prosinec

Struktura programu zůstává podobné, jako minulý měsíc, opět jsme se snažili o jednoduchost a maximální předvídatelnost programu:

  • Pondělí – odpoledne – Přednáška/trénink paměti atp. (16 -17 hod.)
  • Úterý – dopoledne – Anglická konverzace (10 – 10:45 hod.)
  • Úterý – odpoledne – Odpolední soaré s herci pražských divadel (14-15:30 hod.)
  • Úterý – odpoledne – Zábavné hrátky se Zdeňkou Tačovskou (16  -17 hod.)
  • Středa –  odpoledne  – Zajímavé přednášky (16  -17 hod.), jednou dokonce i dvě přednášky (9.12. od 14 a od 16 hod.)
  • Čtvrtek –  odpoledne – Denisa & SPOLUOBJEVITELÉ – poznávání sebe sama (16  -17 hod.)
  • Pátek – odpoledne – Zdravotní cvičení před víkendem (16  -16:45 hod.)

17.12. proběhne v podvečer Předvánoční Dámský klub Aleny Borhyové se zajímavými hosty.

Detaily programu najdete níže. Detailní program je řazen podle dnů. Nejprve všechna pondělí, poté úterky..

Detaily prosincového programu

PONDĚLKY

Předvánoční hrátky s pamětí z Třince, Dagmar Maroszová

7.12., 16  – 17 hod.

Po úspěchu jarního trénování paměti si pro nás Dagmar tentokrát připravila cvičení mozku na téma adventní a vánoční. Těšit se můžeme mj. na recept na měkké a voňavé vánoční perníčky zpracované technikou loci. A protože sliby se mají plnit aspoň o Vánocích, dojde i na jaře přislíbený zábavný testík – jak se mluví “po našymu”.

Hrajeme si s češtinou – přísloví, rčení, přirovnání, pranostiky – Eva Schneiderová

14.12.,  16  – 17 hod. 

Další hravý seminář s Evou, tentokrát se budeme věnovat frazeologie, procvičíme přirovnání, např. tajemný jako excel; dále rčení a přísloví, např. Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se dojde pro pivo. Kdo se jednou spálil, bojí se ohně, koho jednou umyli, bojí se vody. Zkusíme si zopakovat i známé pranostiky. Budeme si hrát a taky se smát. Chcete od semináře z češtiny ještě něco víc?

Hrajeme si s pohádkou, Eva Schneiderová

21.12., 16  – 17 hod. 

Pohádky nás provází už od dětství a určitě neodmyslitelně patří k vánoční pohodě. Společně si vyzkoušíme, co si ještě pamatujeme, zahrajeme si hru na ztracená písmenka či ztracená slova, budeme hledat známé dvojice třeba k Rumcajsovi nebo Spejblovi. A jako bonus si zkusíme nějakou pohádku vytvořit, či lépe dotvořit.

Úvod do genealogie (rodopisu), Pavel Hnízdil

28.12., 16.00 – 17.30  hod.

Pojďte se dozvědět něco zajímavého o historii a rodopisu, jako pomocné vědě historické. Zabývat se minulostí je rozhodně lepší, než vysedávat v hospodách u piva nebo čučet na stupidní pořady v tele-bedně. Je to prospěšné našemu mentu. Přináší nám to „radost ze hry“. Radost, rovná se sekrece endorfinů, jež nám prodlužují život, jak říkají lékaři.
Genealogie může mít i význam úředně praktický, např. Objasnění příbuzenských vazeb kvůli dědickým nárokům, rodičovství, případně identifikace osob v kriminalistice a pod. a ve spojení s genetikou a medicinou může také např. objasnit také výskyt dědičných poruch a anomálií.

Pozn.: v novém roce na tuto přednášku navážeme několikadílným cyklem

ÚTERKY

10:00 – 10:45 hod. Anglická konverzace pro mírně pokročilé s Vladimírem Papouškem.

Konverzace je vhodná pro mírně pokročilé a pro všechny kteří se rádi baví (tedy nejen povídají, ale rádi se i něčemu zasmějí).

14-15:30 hod. Odpolední soaré s herci pražských divadel

Nadace Krása pomoci připravila pro seniory v prosinci projekt, kdy je možné ve všední den  zavolat na konkrétní telefonní číslo a popovídat si s některým z herců Národního divadla.

Po vzájemné dohodě bude možné se o jednoho z herců každé úterý podělit u nás na Zoomu, bude možné se ho na cokoli zeptat, možná nám přečte kousek ze své oblíbené knížky, poví co zajímavého natáčí.

Do projektu se zapojili např. Martina Preissová, Pavla Beretová, Lukáš Příkazský, Jana Pidrmanová, Anna Císařovská, Marta Dancingerová, Jiří Štrébl, Matěj Anděl , Jiří Panzner. Uvidíme kdo z nich dorazí do našeho ZOOMovského odpoledního okénka.

V úterý 1.12 do našeho divadelního studia dorazí Marta Dancingerová, herečka Švandova divadla v Praze a Anna Císařovská herečku divadel X10 a DISK.

 

16-17 hod. Zábavné hrátky se Zdeňkou Tačovskou

Zábavná, milá a lehce tvořivá setkávání se Zdeňkou Tačovskou – aneb jaký prosinec si uděláme…

Pokud se rádi potkáváte s dalšími lidmi, máte rádi zábavu a sdílení a zároveň se nebojíte udělat si třeba sám ze sebe legraci, je tato hodinka (někdy možná trochu přetáhneme) určena právě Vám. A když prosinec, tak trochu vánočně, trochu tvořivě a pak přijde náš první on-line (před)Silvestr.

1.12.  Pokračujeme s numerologií.

8.12. Začínáme si vychutnávat vánoční přípravy klidem

15.12. A jejda, vánoční přípravy se hlásí o slovo. Je to čas, abychom se na chvíli zastavili a zklidnili ;o)

22.12. Zastavení v předvánočním shonu. Podaří se nám díky letošní situaci vrátit k podstatě a smyslu Vánoc?

29.12. Silvestr!!! Chytrý humor, společné muzicírování (ať si to užijí i sousedi).

STŘEDY

Vztahy, partnerství a sexuální zdraví v seniorském věku, Petra Hamerníková

2.12., 16-17 hod.

Vztahy, partnerství a sexualita v seniorském věku je tabuizovaným tématem, přesto má v životě lidí své velmi podstatné místo. V rámci společné přednášky vás seznámíme se specifiky, která mohou ovlivňovat naplňování vztahů a sexuálního zdraví v seniorském věku, jaké je možné použít podpůrné pomůcky, které pomohou tuto oblast důstojně podpořit.

E-knihy pro každého – krok za krokem, Aneta Nejezchlebová

9.12.,  POZOR UŽ OD 14 hod. 

Trápí vás malé písmo při čtení? Ať už se chcete dozvědět něco nového anebo se rovnou pustit do čtení e-knih, srdečně vás zveme na besedu, kde spolu odkryjeme jejich tajemství. Ukážeme si, jak na čtení jednoduše a krok po kroku. A kdo ví? Možná se nakonec www.e-knihovna.cz, která obsahuje přes dva tisíce e-knižních titulů dostupných zdarma, stane dobrým parťákem nejen v době epidemie. Přijďte zjistit, jestli by pro vás byla čtečka dobrým dárkem od Ježíška. Bude prostor na otázky všeho druhu.

Svatá země křížem krážem, Leona Schovancová

9.12., 16-17 hod.

Izrael je malá země, kterou můžete autem projet za pár hodin, ale úchvatně různorodá, nejsou to jen památky, ale i nádherná příroda, od pouště kolem Mrtvého moře až po zelené Golanské výšiny. Překvapí vás moderní Tel Aviv a velmi vlídné přijetí, Čechy tu mají opravdu rádi.  Uličkami Jeruzaléma by člověk mohl chodit celé dny a vždy objeví něco nového. Izrael určitě patří mezi země, kam se budete chtít vrátit.

Lekce mediální sebeobrany. Jak na dezinformace a konspirace nejen v čase pandemie koronaviru, Ondřej Hudeček

16.12., 16-17 hod. 

Součástí naší každodennosti se staly pojmy jako fake news, dezinformace či hoax. Nejedná se o zcela nové fenomény, ovšem v  důsledku širokého rozvoje informačních technologií mají oproti minulosti mnohem zásadnější vliv na současný život. V lekci se dozvíte, proč lidé někdy věří i zjevným nesmyslům a jak se orientovat v mnohdy protichůdných tvrzeních vědců a vědkyň. Shrneme si základní pravidla ověřování informací a velký prostor bude věnován i vašim otázkám a zkušenostem.

ČTVRTKY

16 – 17 hod.  Denisa & SPOLUOBJEVITELÉ, Denisa Zábranská

Co dělá lidi šťastné? Zdraví, peníze, nebo vztahy? A co dělá mě šťastnou/šťastným? A co na to psychologie?  Přijďte na sedm (listopad +prosinec) tematických on-line setkání jejichž cílem je poznat sám sebe, své radosti a své možnosti rozvoje. Pověnujeme se i tématice vztahů a dobré komunikaci. Budeme si povídat, ptát se a snažit se přijít tomu všemu na kloub. Jedná se o cyklus přednášek, který je optimální absolvovat od začátku a celý, ale přestože je to cyklus, můžete se k nám kdykoli přidat.

Témata na prosinec:

3.12. – Jak se máme? Kam plujeme dále?

10.12. – Nejkrásnější dárek?

17.12. – Vánoční speciál 🙂

PÁTKY

16– 16.45 hod. Domácí cvičení pro dobrou náladu a pružné tělo, Nina Čechová

Rehabilitačně kondiční cvičení, abychom úplně nezatuhli na těle i na duchu. Vede skvělá fyzioterapeutka Nina Čechová. Na lekce si připravte pohodlné oblečení, podložku na ležení – např. karimatka nebo ručník (ne postel). Kdo má, využije overball (lze nahradit malým polštářkem).

 

Jak bude program probíhat?

Program bude probíhat, na platformě Zoom. Pro všechny aktivity je nastaven jednotný systém přihlášení:

  • přímý link: KLIKNĚTE ZDE
  • nebo přihlášení pomocí č. schůzky a hesla: Meeting ID/číslo schůzky: 531 675 3853 Passcode/heslo: 111

Pro první přístup do aplikace Zoom je potřeba udělat pár jednoduchých kroků viz níže a ideálně si i stáhnutou aplikaci (ale není to nezbytné). Pokud máte s připojením problém, zkuste požádat někoho v rodině, příp. zkuste zavolat Hanku Čepovou, tel.: 603 852 740.

Informace o tom, jak se k programu připojit najdete níže. I když to vypadá na první pohled složitě, věřte, že složité se to může jevit pouze napoprvé 🙂

Co musíte  udělat, abyste se mohli připojit na platformu Zoom?

Od podzimu 2020 je změněn (zjednodušen) způsob přihlašování do ZOOMu. Při prvním přihlášení:

Pokud máte link (viz. výše), stačí na něj kliknout, budete přesměrování na stránky ZOOMu (otvírá se v novém okně, musíte s tím souhlasit). Tam dejte (pouze při prvním přihlášení) přijmout (I Agree) podmínky (privacy policy), zadejte své jméno, které chcete aby se v ZOOMu zobrazovalo (name) a povolte, pokud máte kameru, spuštění videa (join video).  Když vstoupíte do virtuální místnosti, musíte povolit přístup k mikrofonu a zvuku (join audio).

Aplikaci není nutné stahovat, ale je to doporučeno. Na PC/notebooku vám prohlížeč nabídne stažení aplikace, tzv. klienta automaticky (download application), na tabletech a telefonech záleží na tom, na jakém systému běží. Pak je třeba aplikaci stáhnout z Obchod Play u zařízení běžícím na Androidu, nebo z AppStore pro Apple.

 

Kompletní program najdete na webu  Právě teď! o.p.s.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..