Malá ochutnávka programu Komunitního centra na podzim

Ačkoli sotva začalo léto, my už pilně připravujeme do Komunitního centra program pro letošní podzim. Jako vždy, budeme se snažit o to, aby to bylo, co nejzajímavější a nejpestřejší.

Asi největší a zároveň nejzajímavější novinkou v podzimním programu bude kurz Feuersteinova metoda instrumentálního obohacování, který poběží od září do prosince.

 

Co je to Feuersteinova instrumentálního obohacování (FIE), jejímž autorem je světově proslulý psycholog a pedagog Reuven Feuerstein?

Je to metoda, která se zaměřuje na proces učení a následnou aplikaci naučených poznatků na obsah učiva. Jeho teoretickým předpokladem je strukturální kognitivní modifikovatelnost.
Strukturální znamená, že se u žáků mentální schopnosti rozvíjí jako takové, mohou je pak tedy aplikovat při jakékoli školní práci. Učivo se vyvozuje společně s žákem a musí mu tedy rozumět.
Kognitivní způsob (kognice = poznání) odráží to, že kognice je velice důležitá,umožňuje nám, abychom uměli sbírat informace, vybírat z nich ty důležité, plánovat, použít strategii a správně formulovat odpovědi. Kognice zpracovává informace, které přijímáme z našeho okolí, a proto je tak důležitá pro učení.
Modifikovatelnost je schopnost se měnit. Jsme ovlivňováni prostředím, ve kterém žijeme. Změní-li se podmínky prostředí, my sami se vyvíjíme, mění se a zároveň se rozvíjejí naše myšlenkové pochody.

Autor citace: Marie Minaříková

 

Kurz FIE – trénování paměti účinnou metodou

V průběhu společné práce (řešení pracovních listů a zejména společné rozhovory o tom, jak se nám na stránce pracovalo, o čem jsme přemýšleli a co jsme prožívali), budeme posilovat a rozvíjet své dovednosti myslet, plánovat, pamatovat si. V průběhu práce se podaří také posilovat důvěru ve vlastní schopnosti, odstraňovat z práce impulzivitu a strach z vlastních chyb, rozvíjet strategie pro řešení nejrůznějších úkolů, rozvíjet vyjadřovací schopnosti. Nedílnou součástí hodin je společné sdílení, tedy prožívání vzájemné blízkosti, poznávání názorů druhých.

Setkávat se budeme od září 2018 do prosince 2018 vždy ve čtvrtek od 15.30. První setkání proběhne ve čtvrtek 13. 9.  Jako to bývá s každým nácvikem – účinný je pouze, je-li pravidelný. Proto je důležitá pravidelná účast ve skupině a procházení metodou úkol za úkolem. Z toho důvodu bude skupina uzavřená, bude potřeba se na ní zaregistrovat a nebude možné připojit se později. Registrace na kurz bude spuštěna na začátku srpna.

Jsme velmi rádi, že kurz v našem Komunitním centru povede PhDr. Barbora Lucká, Ph.D. – psycholožka, speciální pedagožka.

Dr. Lucká v současnosti působí v Pedagogicko-psychologické poradně, postupně pracovala s dětmi, žáky a studenty s nejrůznějšími obtížemi (poruchy učení, poruchy pozornosti, úzkosti, obtíže v navazování kamarádských vztahů; děti autistické, s Downovým syndromem, romští studenti, děti z dětského domova) pracuje ale i s dospělou částí populace (zejména z důvodu přípravy ke studiu). Je nadšeným fanouškem a realizátorem metody Feuersteinova instrumentálního obohacování. Ve volném čase se ráda toulá v lese, čte, zpívá a sleduje detektivky.

 

Co dalšího se na podzim chystá?

Krom výše uvedeného kurzu FIE pro Vás chystáme i klasické kurzy trénování paměti, kurz trénování paměti pomocí počítače pomocí programu BrainJoging, kurz PC pro mírně pokročilé, oblíbený jednodenní kurz první pomoci.. Chystáme i mnoho zajímavých přednášek, některé nové, některé na Vaše žádosti opakované  – např. přednáška UAMK – Jedu s dobou, jedu bezpečně, přednáška notáře o dědictví a nové legislativě kolem této problematiky, dále chystáme pravidelné dámské dýchánky s Alenou Borhyovou nazvané “Dámský klub s proměnou” a mnoho dalšího..

 

Podzimní program a možnost registrovat se na kurzy budou zveřejněny v průběhu srpna a budeme Vás o nich včas informovat.

 

Ilustrační foto: PIXABAY,  autor článku: Právě teď! o.p.s.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..