Program na květen

Máte rádi prohlídky a exkurze? Program v květnu vám jich nabízí velké množství.

Přináší ale i další oblíbené aktivity – digitální vzdělávání, Nordic Walking, mölkky a mnoho dalšího.

 

 

HLAVNÍ PROGRAM

  • Úterý 2.5. od 15 hod., Dendrologická vycházka Starým parkem Stromovky, s Karlem Pinkasem

Sraz: v 15:00 hod. před Šlechtovou restaurací (nachází se uprostřed parku Stromovka)

Na vycházce uvidíme nejen dřeviny v parku dlouho rostoucí (dřezovec trojtrnný, javor stříbrný, jasan pensylvánský, dub cer, tisovec dvouřadý, …), ale také dřeviny revitalizované (dub uherský, dub velkoplodý, nahovětvec dvoudomý, pamodřín líbezný, …) i nově vysazené (dub dvoubarevný, dub sametový, dub Turnerův, ořechovec srdcovitý, bříza Maximovičova, zelkova ostrolistá, …) .

Před vycházkou bude možné si zakoupit Karlovu knihu Stromy v parku Psychiatrické nemocnice Bohnice. Cena: 400 Kč.

Pokud jste se pro koupi již rozhodli, dejte nám to vědět na info@prave-ted-ops.cz, aby měl Karel s sebou dostatečné množství knih. Ti, kdo knihu zatím neviděli, si jí budou moci na místě v klidu prohlédnout a domluvit se na koupi.

Na akci není nutná předchozí registrace. Kontaktní osoba: Iveta Luxová, Tel.: 603 852 715

 

  • Středa 3.5. od 13.30 hod., Májové setkání v T- Mobile Magenta Centru v OC Arkády

Místo konání: T-Mobile Magenta Experience Center v přízemí OC Arkády Pankrác

Program pro nás připravuje Alena Borhyová, která pro nás realizovala Dámský klub a předchozí úspěšné módní přehlídky a je principálkou a režisérkou divadelního souboru Divoch.

13.30 – 14 hod., Poetické pásmo „Lásky čas“. které  připravuje Alena Borhyová s některými z vás.

14 – 15 hod., Výuka elegantní chůze a výuka oblíbené salsy pod vedením profesionální tanečnice Dáši Karbulkové. 

Společně budeme ladit téma zábavné a udržitelné módní přehlídky, kterou budeme realizovat k Mezinárodnímu dni seniorů (2.10.2022). V tuto chvíli téma vypadá na latino karneval Právě teď!  Na akci začneme dávat dohromady tým modelek a věřím, že i modelů. Zájemce o předvádění, kteří se nebudou moci v tomto termínu zúčastnit, prosíme, aby se průběžně ozývali na info@prave-ted-ops.cz ).

Akce je určená pro všechny, kdo si chtějí vyzkoušet a zažít něco nového i si užít společnosti milých lidí. Důležití jsou účinkující i diváci. Nemusíte se bát, nikdo vás nebude nutit k účasti na přehlídce atd. Ale když budete chtít, můžete nám pomoci se sběrem vhodných modelů. Pokud to vyjde, pomohou nám s tím i v jednom charitativním obchodě.

Účast na akci je možná bez předchozí registrace.

Budeme rádi, když na akci přivedete někoho (kdo nás třeba ještě nezná) s sebou.

 

  • Čtvrtek 4.5. od 14 hod., Mölkky na pétanque hřišti na Folimance

Sraz: Ve volnočasovém areálu pod Nuselským mostem, v parku Folimanka

Jarní čas přeje naší oblíbené hře mölkky. Těšíme se na ty, co už jí hrají i na ty, pro koho to bude premiéra. Co neumíme se vzájemně naučíme. Nechceme konkurovat tréninkům a závodům soutěžních týmů. Cílem je, abychom si to všichni užili (ať nám to jde, nebo ne).

Na místě si užijete přítomnost prima parťáků. S sebou doporučujeme vzít kromě dobré nálady i vhodné oblečení. Na místě je k dispozici stánek s občerstvením. Akce trvá cca 1,5- 2 hod. a není na ní nutná předchozí registrace.

Kontaktní osoba: Iveta Luxová, tel.: 603 852 715

 

  • Čtvrtek 11.5. od 14 hod., Komentovaná prohlídka Národního památníku hrdinů heydrichiády při pravoslavném chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze

     

Sraz: před památníkem 10 min. před zahájením prohlídky.

V rámci návštěvy společně shlédneme krátký film a absolvujeme komentovanou prohlídku krypty kostela.

Prohlídka je bezplatná. Počet míst je omezen. K účasti je nutná předchozí registrace ZDE.

Kontaktní osoba: Iveta Luxová, Tel.: 603 852 715

 

  • Úterý 16.5., od 16 hod., Botanická zahrada Praha Troja – Motýlí Mikrokosmos

Sraz: se zakoupenou vstupenkou v 15.50 hod., u pokladny pod skleníkem Fata Morgana

Akci zahájíme prohlídkou skleníku s výstavou tropických motýlů, následně se přesuneme do laboratoře na mikroskopování. Délka cca 2 hod.,

Cena vstupenek do Botanické zahrady: Program je díky podpoře hlavního města Prahy zdarma, účastníci platí pouze vstupné do botanické zahrady (vstupné senioři nad 60 let – 95 Kč, senioři nad 70 let – 1 Kč).

 

Počet míst omezen. Kapacita akce je naplněna a není možné se na ni již dále přihlašovat.

 

  • Středa 17.5., Návštěva školní farmy v Oticích, kde si osadíme vlastní klasické i vyvýšené záhony (a o prázdninách si je sklidíme), dozvíme se co je permakultura, opečeme buřtíky atd.

Sraz: Vyrazíme vlakem z Hlavního nádraží ve 12.51 hod., do stanice Světice, sraz ve 12.40 na nástupišti u vlaku (osobní vlak směr do Benešova, obvykle stojí na nástupišti 6 nebo 7), nebo přímo ve Světicích, kam vlak přijíždí 13:21 hod. Jízdenku si kupuje každý sám. Ze Světic půjdeme cca 1 km pěšky na farmu.

Na farmě zjistíme, co je to permakultura*. Připravené pro nás budou vyvýšené i klasické záhony, které si osázíme (rajčata, okurky, lilky, papriky, dýně) a o prázdninách si je sklidíme.

Na místě bude možné si opéct buřtíky. Vezměte si je prosím s chlebem s sebou. Hořčice, kečup, káva, čaj budou na místě. Zpátky pojedeme opět vlakem ze Světic (kdo bude mít chuť může si přidat turistiku po krásné stezce do Říčan).

* Permakultura je hospodaření v souladu s přírodou. Já na ní mám nejradši její etický rozměr – když si něco berete, musíte i dávat (tak tento termín vysvětluje naše průvodkyně na farmě Eva Kolářová).

Na akci není nutná předchozí registrace. Kontaktní osoba: Hana Čepová, tel.: 603 852 740

 

  • Čtvrtek 18.5., 14 hod.,  Komentovaná vycházka – Z Nového světa do královských zahrad, Marcela Smrčinová

Sraz: ve 14:00 hod. na Loretánském náměstí u sochy Dr. Beneše.

Projdeme se zadumaným a turisty dosud neobjeveným Novým světem, kde bydlelo několik velmi zajímavých osobností české kultury. Na Nový svět navážeme procházkou Jelením příkopem, odkud vstoupíme do areálu Pražského Hradu. Projdeme 4. nádvořím a na 2. nádvoří vstoupíme nevšedním Plečnikovým schodištěm do zahrad na jižním svahu P. H, tedy do zahrady Rajské a Na valech. Procházku zakončíme Na Opyši, odkud po Starých zámeckých schodech sejdeme na Klárov.

Registrace nutná. Kapacita vycházky je naplněna, registrace jsou ukončeny.

 

  • Pondělí 22.5. 17 hod., Principy kryptování informací a kryptoměn

Tato přednáška se zaměří na principy kryptování informací a kryptoměn. Účastníci se dozvědí, jak fungují různé metody kryptování, jako je symetrické a asymetrické šifrování, a jakým způsobem se využívají v praxi pro ochranu důvěrných informací.
Dále bude vysvětleno, co jsou kryptoměny, jak fungují blockchainové sítě a jak se využívají digitální podpisy pro zabezpečení transakcí. Účastníci se dozvědí také o různých druzích kryptoměn, jako je Bitcoin, Ethereum a další, a o tom, jak jsou tyto kryptoměny těženy a obchodovány.
Přednáška bude vhodná pro všechny, kteří chtějí lépe porozumět kryptování informací a kryptoměnám, a je určena všem zájemcům o bezpečnost dat a nové technologie.

Přednášející: Prof. RNDr. Joseph Maftoul, PhD. (RNDr . Univerzita Karlova v Praze), Dizertační práci zpracovával na Univerzitě v Orsay (Paris XI) v oboru ‚Fyzika plazmatu‘ (titul PhD.). Ve své praxi se také věnoval výuce a výzkumu na Univerzitě Denis Diderot (Paris VII). V letech 1990 – 2000 pracoval jako Seniorní výzkumný pracovník ve společnosti Schneider Electric (Grenoble) v oblasti  „Vysokonapěťové vypínače proudu“.

Místo konání: Klubovna v 1. patře (s výtahem) Městské knihovny v Praze, pobočka Korunní. Adresa: Korunní 2160/68, 101 00 Praha 10-Vinohrady. Knihovna se nachází u zastávky tramvají Vinohradská vodárna (č. 10, 16), nebo cca. 5 min od st. metra Jiřího z Poděbrad.

Na přednášku není nutné se registrovat.

 

  • Čtvrtek 25.5. 14 hod., Návštěva znovuotevřeného Armádního muzea Žižkov

Sraz: 10 min., před zahájením u pokladny muzea. Adresa: U Památníku 1600/2, 130 00 Praha 3-Žižkov

Na začátku nás čeká cca 30 min., společného představení nově zrekonstruovaných expozic. Poté bude následovat individuální prohlídka.

Počet míst je omezen. Na akci je potřeba se registrovat ZDE

 

  • Pondělí 29.5. 17.30 – 19 hod., Taneční workshop Krajina těla!, Exkluzivně pouze pro klienty Právě teď! o.p.s. 

Sraz: Nová scéna Národního divadla

Chcete se hýbat? Zkusit si něco nového? Toužíte zažít taneční lekci, která nebude založená jenom na tréninku, ale v níž budete mít prostor na vlastní kreativitu? Přijďte na workshop Krajina těla!, během kterého budete objevovat svá těla v prostoru. Jaké možnosti lidské tělo nabízí? Jak moc můžeme jít za své limity? Jak vypadá pohyb pod „mikroskopem“?

Každý zde pomocí pohybových cvičení a her objeví své možnosti, o kterých možná doposud ani nevěděl. Pohybový workshop Krajina těla navazuje na stejnojmennou inscenaci, která je uváděna na Nové scéně. Workshop vedou tanečníci Laterny magiky. Workshop je skvělou příležitostí vyzkoušet si něco nového i pro ty, kteří s tímto typem pohybu nemají žádnou předchozí zkušenost. Zapomeňte na ostych a pojďte se věnovat jedné z nejbáječnějších činností, která nám prospívá mnoha způsoby – tanci.

Kapacita naplněna, registrace ukončeny.

 

PRAVIDELNÉ LEKCE  NORDIC WALKINGU

Chůze je jedna z nejzdravějších forem pohybu a provozovat jí může téměř každý. Při Nordic Walkingové chůzi lze využít holí k větší stabilitě chůze. Zároveň se při chůzi s NW holemi zapojuje až 90% svalů celého těla.

Správně prováděná NW chůze má velké množství pozitivních zdravotních efektů vice viz ZDE

Lekcí se může účastnit každý bez ohledu na předchozí zkušenost a fyzickou kondici. Své ušlé km si pak můžete zaznamenávat v naší celoroční Chodecké výzvě.

 

Přehled pravidelných lekcí  (sraz cca. 5-10 min. před začátkem lekce):

  • Praha 7: Úterky od 4.4. – 28.11., 10 – 11 hod., Stromovka, sraz před budovou  Planetária
  • Praha 2: Úterky od 4.4. – 6.6.., 10 – 11 hod., sraz u Altánu u  dětského hřiště v parku Folimanka
  • Praha 4: Úterky od 2.5. – 27.6., 14 – 15 hod., sraz na parkovíšti Restaurace U labutě pod Thomayerovou nemocnicí
  • Praha 10: Středy od 5.4. – 28.6., 9.30 – 11 hod.Malešický lesopark, sraz u vchodu do parku „u koulí“, na rohu ulic Cerhenická/Káranská
  • Praha 3: Středy od 12.4. – 14.6., 14-15 hod. – Vrch Vítkov, u zastávky autobusu č. 133, 207  Ohrada směr do centra

 

Na lekce NENÍ třeba se předem registrovat. Lekce se nekonají v den, na který připadá státní svátek.

#NordicWalking #ZdravéStárnutí

Na lekci doporučujeme pohodlné sportovní oblečení a obutí. Zároveň doporučujeme nosit si s sebou v batůžku pitíHole na lekci vám rádi na místě zapůjčíme, příp. pokud máte vlastní – pomůžeme vám s jejich nastavením.

V případě dotazů k lekcím volejte Hanu Čepovou: 603 852 740.

 

TRÉNOVÁNÍ PAMĚTI

Lekce trénování paměti probíhají v květnu převážně na vybraných pobočkách knihoven v Praze.

Detaily najdete ZDE.

 

DIGITÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ

  • Třídílný kurz: Moderní technologie? Nepanikařte!

Místo konání: T-Mobile Magenta Experience Center v přízemí OC Arkády Pankrác

Termíny konání kurzu: 15., 22. a 29. 5. (pondělky) vždy od 13 hod.

Třídílný kurz se bude věnovat aktuálním novinkám v digitálním světě.  Co vás na kurzu čeká? Témata (předběžný okruh témat):

  • Bank ID (Bankovní identita), Datová schránka
  • Bezpečný pohyb v digitálním prostoru a prostředí
  • Úvod do problematiky umělé inteligence

Akce je bezplatná, předpokládaná doba trvání 1,5 – 2 hod.

Kurz se uskuteční v rámci aktivit digitálního vzdělávání seniorůNa kurz je třeba se registrovat. Kapacita kurzu naplněna, registrace není možná. Další plánované kurzy a workshopy Digitálního vzdělávání najdete ZDE.

Kontaktní osoba pro tuto akci:  Hana Čepová, tel.: 603 852 740

#DigitálníVzděláváníSeniorů  #DigitálníVzdělávání

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..